Da li ste nezadovoljni poslom koji radite?

Da li ste nezadovoljni poslom koji sada radite? No, na pitanje: "Šta drugo raditi?" u vašem umu se ukaže praznina? Glava naprosto ne uspijeva da smisli odgovor? 

 

Ovo je zapravo česta situacija sa kojom se susreću moji coaching klijenti. Mnogo je razloga zašto ne uspijevaju izvesti tranziciju sa posla kojim su nezadovoljni ka poslu koji će biti uzbudljiv i dati im osjećaj poleta (da, moguće je!).

 

Sigurna sam da i vi imate svoje razloge, no ja ću ovdje navesti nekoliko najčešćih koje sam uočila radeći karijerni coaching sa klijentima.

 

Klijenti nisu svjesni svojih potencijala. Zapitajte se koje su to vaše poslovne vještine? Ako imate poteškoća da ih se prisjetite ili je spisak neodoljivo prekratak, možda je upravo ovo alarm da ste i vi među onim sposobnim ljudima, ali da još ni sami ne znate kakve to sve profesionalne i lične vještine posjedujete da biste radili za vas bolji posao.

 

Klijenti ponekad kao odgovor na pitanje "A šta drugo raditi?" dobiju megalomanski projekat za koji nemaju ni vrijeme ni novac (npr. čitav turistički kompleks, etno selo, biznis koji iziskuje postrojenje za koji nemaju kapital…). I budući da im nedostaju astronomski resursi, odustaju, vraćajući se onoj staroj: "Šuti i trpi. Dobro je da radiš i ovo." No, da li je? Dobro, mislim? Zar ne bi bilo bolje pokušati, makar, otkriti profesiju koja bi vam donosila više radosti, pa makar se njome nikad ne odlučili baviti? Da ne govorim o "razmišljaj veliko, radi malo" filozofiji koja bi taj megalomanski projekat mogla svesti na izvodljivu mjeru. (Oprez! Krenete li ovim putem, postoji mogućnost da se stvarno i opredijelite raditi ono što volite.:))

 

Često klijenti misle i da moraju dati otkaz da bi radili drugi posao. Jeste li među njima? Ako pronađete drugi posao, radovaćete se otkazu, ali ne zaboravite da ne morate dati otkaz da bi se bavili mišlju o drugoj profesiji ili tražili drugi posao.

 

Ponekad klijenti samo misle da su nezadovoljni svojim poslom, kad im u stvari nešto drugo utiče na nezadovoljstvo. To može biti nedostatak kvalitetnog društvenog života mimo posla, balans između privatnog i poslovnog života, nedostatak hobija kojim bi ispoljili i drugu stranu svoje ličnosti (kreativniju na primjer). Da li je ovo i vaš slučaj?

 

Ima i onih klijenata koji i ne trebaju napustiti svoj posao da bi bili srećni. Ali ono što im treba jeste smanjenje stresa na postojećem poslu, ili pronalaženje načina da napreduju u postojećoj profesiji ili u okviru iste kompanije. Možda čak i da promijene opis radnog mjesta. No, za to često nemaju hrabrosti i samopouzdanja.

 

Zvuči li vam poznato? 

 

Ako bilo koja od ovih opcija zvuči previše poznata, toliko da osjećate trnce, možda je vrijeme da pokušate nešto drugačije.

 

Na raspolaganju vam stoje najmanje 3 opcije. 

 

1. GRUPNI KARIJERNI TRENING 

Ako živite u Novom Sadu, ovaj trening je super opcija! Biće održan u 4 modula i koncipiran je tako da u periodima između modula uistinu i preduzmete korake koji će unaprijediti vašu karijeru i pomoći vam da se više angažujete na tome da  promijenite, pokrenete ili pronađete posao. Prvi modul će biti u petak 11.05.2018. u 18h. Prijaviti se možete na liberta.radionice@gmail.com do 09.05.2018. ili putem telefona: 060 377 44 35.

Više detalja o treningu na linku ovdje.

 

 

2. INDIVIDUALNO KARIJERNO SAVJETOVANJE 

Savjetovanje jedan na jedan putem online video poziva (messenger, skype, viber) vam omogućava da dobijete moju punu pažnju i podršku da razriješimo vašu specifičnu situaciju i zajedno vas odvedemo na karijerni put kojim vi želite ići. Sesije možete dogovoriti putem maila tijanacup.liberta@gmail.com

 

3. NE URADITI APSOLUTNO NIŠTA DA VAM BUDE BOLJE

Mada, to i nije baš neka opcija, zar ne?

 

Nadam se da ćete izabrati onu opciju koja je za vaše najveće dobro.

S ljubavlju!
Tijana Ćup
Savjetnica za lični i poslovni razvoj

One thought on “Da li ste nezadovoljni poslom koji radite?

  1. Bio sam na nekim razgovorima za posao za koji ja nemam potrebne kvalifikacije ali imam jaku želju i volju da naučim. Naime reč je o trgovini gde traže radnike sa iskustvom u delu gde je potrebno raditi kao izlagač…Sve su oni mene lepo saslušali ali samo im nije bilo jasno kako ja iz neke druge sfere interesovanja i karijere da se interesujem za njihov posao..Samo sam im rekao da mi je tog posla dosta i da želim da radim nešto drugo, e onda su počela neka pitanja koja nemaju veze sa pameću praveći od mene da ne spominjem neku ružnu reč..A lično znam da ti poslovi su deficitarni i niko ne želi da ih radi jer su slabo plaćeni. Poslodavci ne neiskusni, nekompetentni da razlikuju dobrog od lošeg radnika  bez date šanse za isti posao koji je tražen, pa onda imaju problem sa istim onim koji su navodno prošli na konkursu, da im isti radnici kradu i neće da rade i ubrzo ih napuštaju..Kad budu imali svest kao u Nemačkoj da se na godine živote gledaju kao vrednost i iskustvo i budu znali da cene isto i želju za radom, e onda će ove vaše reči i saveti biti od koristi dotle samo prolazi partijska knjižica i kumovske veze…Nažalost tako je ovde u Srbiji i nikad se neće promenuti..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *